keskiviikko 26. syyskuuta 2012

Ei-vielä-valmis valmisputkilopaita pikkuipanalle

Emmää mittään valmiiks saa, mutta jottain oon alottanu!

Lankamaailmasta tuli joskus ostettua tuommoinen neuleputkilo, jossa on lapsenvaatteen ohje ja kaikki tarvittava. Muistaakseni 50 % alennuksella ostettuna putkilo maksoi n. 7e. Sillä hinnalla taitais juuri ja juuri yleensä saada pyöröpuikon. Ja ehkä nappeja.

Kaikkeen tarvittavaan siis sisältyi ohje, kolme kerää vihriää lankaa (bambua ja keinokuitua), puikot ja napit. Lisäksi pakkauksesta löytyi silica-pussukka, jota ei toivottavasti tarvita neuletyössä. Ohje vaikuttaa simppeliltä, erityisesti mallineule on yksinkertaista. Neuleen pintaan tulee kuitenkin kivasti eloa, kun ei ihan pelkkää sileää neulota (ja pieniä virheitä ei huomaa niin helposti).
Rojekti on aloitettu. Päätin tehdä isoimman ohjeessa olleen koon (18kk ikäiselle ipanalle), jotta ei turhaan jäisi jämälankoja. Neulonta-asentoni alla olevassa kuvassa on vaaka - tosi ergonomista.
No, jämälankojahan ei taatusti jäänyt. Lanka loppui kesken. Onneksi sain juuri ja juuri tehtyä kappaleet valmiiksi tällä langalla. Jäljelle jäi seuraavan kuvan osoittama määrä lankaa:


Arvoitukseksi jää siis kaulus, joka olisi vielä pitänyt tehdä tästä langasta. Nyt suunnitelmissa on tehdä kaulus sitten jostain muusta väristä ja langasta. En tiedä, löytyykö sopivaa varastoista vai täytyykö lähteä ostoksille. Kauluksen väriksi voisi sopia joku vaalea, jolloin paita edelleen sopisi sekä tytölle että pojalle, tai sitten selkeästi "poikaväri" (ehkä tummansininen) tai "tyttöväri" (pinkki). Kauluslangasta ajattelin lisäksi tehdä sitten vielä jotain koristuksia paitaan, jotta väri ei näytä irralliselta. Saattaa olla, että ostan myös kauluksen väriset napit, vaikka pakkauksessa tulikin näitä vihreitä nappeja.

Seuraavassa kuvassa valmiit kappaleet odottavat kasaan kursimista olohuoneen pöydällä. Kerrankin tein niin kuin ohjeessa käskettiin: kostutin palat ja levitin ne muotoihinsa kuivumaan. Kuivumista odotellessa tuli kuitenkin aloitettua uusi neuleprojekti, joten palat joutuivat odottamaan hiukan kauemmin.

 
Paidan ohjeessa ei juuri ohjeisteta, miten palat pitäisi yhdistää, vaan käsketään vain yhdistämään. Olen jo aloittanut tämän vähän joka saumasta, mutta en oikein tiedä, miten hihat pitäisi kiinnittää. Neulonko ensin hihojen saumat kiinni ja kiinnitän pyöreän hihan etu- ja takakappaleisiin, vai kiinnitänkö hihan ensin ja neulon hihasauman vasta sitten?

Onneksi on monta projektia kesken, niin voi siirtyä neulomaan toista, kun toisen kokoon kursiminen kyrsii. Ehkä paita kuitenkin valmistuu melko pian. Toivottavasti. Sillä välin voitte tutustua tähän tekoprosessin tuskaisuuteen. Neulominenhan on rentouttavaa, muistakaa se.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti