keskiviikko 30. huhtikuuta 2014

Puu ja kuu - neulottu vauvan peitto

Puu, kuu, kukkia, tähtiä ja aurinko. Niistä on pienen prinsessan pinnasängyn päiväpeitto tehty. Valmiin peiton koko on noin 60 x 120 cm, eli tosiaankin pinnasängyn kokoinen.


Lankoina käytin aluksi jämälankoja, Novitan Jussia (tummanvioletti) ja Novitan Nallea tai seiskaveikkaa (en ole varma, kumpaa tämä ensimmäinen vaaleanpunainen on), luonnonvalkoista ja keltaista Novitan Nallea. Lopultahan lankoja piti käydä ostamassa lisää, ja lisäostokset (vihreä, lisää vaaleanpunaista, lisää valkoista) olivat Novitan Nallea.


Neulottu keskiosa:
Luo 82 silmukkaa vaaleanpunaisella. Neulo helmineuletta 4 krs. Jatka helmineuletta kummassakin reunassa reunimmaisilla 4 silmukalla. Muuten neulo sileää neuletta. 6 krs sileää. Aloita puukuvio intarsianeuleena (huom. jätä juurakko ja puun yläpuolella olevat tähdet pois). Lehvistön kohdalla kannattaa jatkaa kirjoneuleella.

Puukuvio takaa. Puun runko on neulottu intarsiana ja lehvistö kirjoneuleena.
 Aurinkoon, kuuhun ja tähtiin piirsin itse mallit Excelin suosiollisella avustuksella. Aurinko ja kuu on neulottu kokonaan intarsiana, tähdissä käytin osin intarsiaa ja osin kirjoneuletta.

Tähdet, kuu ja aurinko takaa. Tähtien alimmat ja ylin sakara ovat kirjoneuletta, muuten intarsiaa.

PDF-tiedosto auringon, tähtien ja kuun mallista on saatavilla tästä klikkaamalla.
Reunan kukkapitsi:


Virkkaa peiton ympäri aluksi 1 krs kiinteitä silmukoita vihreällä ja 1 krs kiinteitä silmukoita valkoisella. Sitten ohjeen (kuvan alin pitsi) mukaan viimeiselle kierrokselle asti. Ohjeessa lienee vähän tulkittavaa ja esimerkiksi pampulat tein vähän isompina, tuplapylväillä. Kulmiin lisäilin silmukoita ja kuvioita tarpeen mukaan, jotta kulmat kaartuisivat kauniisti. Ohjeen viimeisen vihreän virkkauskerroksen sijaan virkkaa *5 ks, 4 kjs* vihreällä, toista *-*. Virkkaa vielä kukat vaaleanpunaisella: kjs-lenkkiin *1 ks, 1 p, 1 kaksoispylväs, 1 p*, toista *-* 4 kertaa, 1 ks. 2 ks keskimmäisiin edellisen kerroksen kiinteisiin silmukoihin. Jatka tähän malliin koko peiton ympäri. Päättele langat.

Peitto mahtuu - ja on suunniteltu mahtumaan - pinnasänkyyn.
Tämä taitaa olla ihka ensimmäisiä omia ohjeitani. Jos päädytte kokeilemaan tätä, olisi kiva nähdä kuva lopputuloksesta. Kysymyksiä saa myös esittää, ja voin tarpeen tullen korjailla ja tarkentaa ohjeistusta.

4 kommenttia:

 1. Todella kaunis! Harmi ettei nyt ole akuuttia tarvetta vauvapeitolle, jos olisi niin tekisin heti! Mutta ehkäpä vielä joskus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Jos kokeilet joskus, niin laita lopputulokseen linkkiä! :)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kylläpä sitä tulee aina hyvälle tuulelle, kun joku tykkää mun tekeleestä, jonka olen vielä itse suunnitellutkin! :)

   Poista