maanantai 31. joulukuuta 2012

Stockholm-Helsinki -huivi

Jostain syystä tämän Stockholm-Helsinki -nimisen huivin nimi innoittaa minut lauleskelemaan Semmareiden Helsinki-Vantaa biisiä (joka löytyy mm. täältä: https://www.youtube.com/watch?v=z_JJnf_nmLI)Jos haluat aloittaa tuskaisen suuren neuleprojektin, tässä on yksi sellainen. Vaikuttaa yksinkertaiselta, mutta vie hirrrmuisesti aikaa. Päätin tällä kertaa toimia kuin kunnon tieteilijä ja todistaa, kuinka paljon mahtaa olla tuskaisen paljon aikaa ja mittasin neulenopeuteni näitä kierroksia tehdessä. Hypoteesini oli, että nurjissa silmukoissa menee kauemmin kuin oikeissa, ja että lankojen nostelu vie vielä kauemmin aikaa.


Suureen tieteellisyyteen asti tässä ei nyt kuitenkaan päästy, sillä mittasin neulenopeuden vain kerran jokaisen tyyppiseltä kerrokselta. Tulokset olivat seuraavanlaiset:

1. krs: *3 o, 2 n*: 5 min 56 sek
2. krs: *nosta 1 s neulomatta, 2 o, vedä nostettu silmukka neulottujen yli, 1 n, lk, 1 n*: 7 min 53 sek
3. krs: *2 o, 3 n*: 5 min 57 sek
4. krs: *1 o, lk, 1 o, nosta 1 s neulomatta lanka silmukan edessä, 2 n, vedä nostettu silmukka neulottujen yli*: 7 min 52 sek


Hämmentävää oli se, että nurjien ja oikein silmukoiden määrällä ei tuntunut olevan merkitystä: langankiertokerrokseen meni noin 8 minuuttia ja oikein-nurin -kerrokseen meni noin 6 minuuttia. Silmukoita oli 200 per kerros, joten yksinkertaisemmalla kerroksella ehdin tehdä noin 5,5 silmukkaa 10 sekunnissa ja monimutkaisemmalla kerroksella noin 4 silmukkaa 10 sekunnissa. Tai 33 silmukkaa minuutissa yksinkertaisella kerroksella ja monimutkaisella 25 silmukkaa minuutissa. Toivottavasti laskin oikein!

Sitten siitä lopputuloksesta. Huivista tuli reilun kokoinen, tai sopiva, niin, että se mahtuu kaksi tai kolme kertaa kaulan ympärille. Lämmin toivottavasti myös. Mallina poseeraa joululahjan saaja.Lankana projektissa toimi Novitan Kaiku ja puikkoina 6 mm puikot, joihin virittelin päihin teippaukset maalarinteipistä, jotta metalliset puikot eivät kilisisi työpaikan tilaisuuksissa. Koko puikkoa ei kannata teipata, koska sitten se ei enää luista, mutta ihan puikkojen päissä (siinä vinossa osuudessa) teipin karheus ei haittaa. Toimii!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti