torstai 20. marraskuuta 2014

Hieman saukkoja

Törmäsin Redditin Knitting-osiossa juttuun Portlandin neulegraffitikauden alkamisesta. Jotenkin pidän vain niin paljon tästä ajatuksesta, että julkista tilaa pehmennetään neuleilla. Lisäksi patsaiden vaatteet vaihdetaan viikoittain, joten vaihtelua tulee olemaan. Jutusta löytyy tämän postauksen ensimmäiset saukot.

Kuvia löytyy lisäksi esimerkiksi tämän linkin takaa.

Lisäksi kyseistä subreddittiä selatessa löytyi tällainen kuva:

Linkki taiteilijan Twitteriin
 
 
Jätän tämän vain tähän, ja totean että ompa suloista :)

keskiviikko 19. marraskuuta 2014

Se tunne kun kaikki ei mene niinkuin Strömssössä

Aina ei voi onnistua. Mutta miksi sen epäonnistumisen (tai epäonnen) pitää tulla juuri sen ihanan neuleen kohdalla, johon olen sydänvereni vuodattanut ja täysillä ihastunut?

Kyseessähän on siis tuo Still Light -tunika, jota neuloin aivan innoissani. Neule valmistui alle kahdessa viikossa, sopi päälle juuri hyvin ja oli todella kaunis. Kunnes.. Menin blokkaamaan sen. Käytännössä siis kastelin neuleen ja asettelin sen kuivamaan mielestäni oikeanlaisesti. Kului päivä, kului toinen ja neule oli kuiva. Otin sen innoissani käsiini, jes, saan sen päälle neuletapaamiseen, puin tunikan päälleni.... ja totesin sen saaneen 20 cm ylimääräistä pituutta. Ok, se oli pituudeltaan vielä ihan käyttökelpoinen, siis jos niitä taskuja ei olisi ollut. Niiden kanssa se näytti vain kummalliselta. Melkein pääsi itku.

Yritin uudelleenblokkausta ja heitin sen myös pesukoneeseen, ohjeistuksen mukaisesti. Ei auttanut. Seuraavana Minatran vinkistä kokeilen lanoliinia, mutta olisiko teillä muita vinkkejä neuleen takaisin mittoihinsa saattamiseen? Jos mikään muu ei toimi, kokeilen heittää sen kuumaan pesuun, ja siinä vaiheessa pitää vain hyväksyä se tosiasia, että tuo tunika saattaa olla tiensä päässä.

Tämän tapauksen seurauksena tuli tietysti masennus. Illan neuletapaamisessa ei ollut mekkoa päällä, mutta ratkaisin tämän masennuksen hoitokeinon etsinnän puhtaasti shoppailemalla holtittomasti ja ostin Juniper Moon Farmin lace-vahvuista lankaa. Väri on kaunis, ja siitä syntynee vielä jonkinsorttinen huivi. Revontulia ajattelin ensin, mutta koska kaupasta ei löytynyt haluamaani Lace Ballia, ja päädyin tähän hieman kalliimpaan lankaan, joka ei näytä niin hyvältä tuossa mallissa (kaipaan niitä revontulia!) niin täytyy lähteä taas ohjeenetsintään.

maanantai 17. marraskuuta 2014

Kindlen (i-laitteiden/tablettien/melkein minkä tahansa) suojus [Ohje]

Olen täällä Ameriikanreissulla toteuttanut muutamia kauan mielessäni kyteneitä haluja ostosten saralla. Yksi näistä on Kindle - tuo e-kirjojen ihana lukulaite. Oma tapaukseni on halvin mahdollinen mainoksineen, ilman taustavaloa. Tämä ehkä luo sitä oikean kirjan tuntua; jos oikeasti haluan lukea pimeässä, vaatii tämä, kuten oikea kirjakin, jonkinsorttisen valon. Nyt myös Anna Kareninan paksuiset kirjat pääsevät matkalukemiseksi, kun ei tarvitse arpoa jaksaako kanniskella tiiliskiveä.



No, se mainostuksesta. Tämä uusi laitteeni tarvitsi totta kai ympärilleen pehmikettä maailman kylmyyttä vastaan, ja neulojana tietysti nappasin puikot käteen ja tikuttelin menemään. Seuraavassa ohje tällaisen yksinkertaisen suojan tekemiseen:

Kindle-suojus

Tarvitset:
Lankaa valintasi mukaan
Sopivat puikot
Mittanauhan
Kindlen/muun laitteen jolle suojusta teet

  1. Tee mallitilkku. Laske tiheys, mallikappaleessa se oli 22 silmukkaa/10 cm ja 36 kerrosta / 10 cm. Jälkimmäisellä tosin ei tässä ohjeessa ole virkaa.
  2. Mittaa laitteesi leveys. Omassani tämä luku on 11,5 cm.
  3. Kerro silmukoiden määrä/10 cm laitteen leveyden kymmensenttisten määrällä, esimerkiksi tässä tapauksessa 22 x 1,15. Tästä saat puolet silmukoista, eli kerro vielä kahdella tämä silmukkamäärä saadaksesi kokonaissilmukkamäärä. Pyöristä lähimpään parilliseen kokonaislukuun. Jos laitteesi on paksu, lisää pari silmukkaa sivuja varten. Itse en lisännyt 0,5cm paksuuteen, jotta suoja istuisi napakasti Kindleni ympärillä.
  4. Ota puikot käteen ja luo Judy's magic cast on -tekniikalla silmukkamäärä, jonka laskit kohdassa 3. Esimerkissä tämä määrä on siis  50 silmukkaa. Vaihtoehtoisesti voit luoda myös silmukat ns. perinteisimmillä menetelmillä, ja ommella sauman myöhemmin kiinni.
  5. Neulo sileää niin kauan, että laitteesi peittyy. Jos haluat tehdä "kahvat", kuten esimerkkitapauksessa, päättele sopiva määrä silmukoita molemmin puolin, ja luo seuraavalla kerroksella sama määrä tullessasi pääteltyjen kohdalle.
  6. Kun suojus on sopivan mittainen, päättele silmukat. Päättele langanpäät, blokkaa halutessasi ja sinulla on valmis suoja laitteellesi.
Jos haluat tehdä esim. monivärisen suojan, vaihtoehtoja on tuhansia. Itse käytin ns. körttikuviota koristeena, koska se tuli ensimmäisenä mieleen.


perjantai 7. marraskuuta 2014

Matkailu avartaa

Hei ja terveisiä rapakon takaa isosta kaupungista nimeltä Houston! Täälläolo on allekirjoittaneelle yksi suuri syy (käsityö)blogihiljaisuuteen. Yritän tässä kuitenkin raapaista muutaman ajatuksen kasaan, ja hieman kuvia, käsityöteemalla. Muutoin tästä reissusta kirjoittelen henkilökohtaisen blogini puolella.

Neulonta ei jäänyt kotosuomeen vaikka viileämmät lämpötilat jäivät. Täällä varsinkin alkuun mittari näytti lukemia kolmen kymmenen pintaan, ja Suomessa alkanut villaintoilu ei enää tuntunutkaan ihan niin hyvältä. Olen jotain juttuja saanut tässä valmiiksi, mutta koska Holiday season on tulossa, ja nämä tuotokset joko pääsevät pukinkonttiin tai eivät ole olleet vielä kovin kuvauksellisia, joten en sen kummemmin tässä vaiheessa kuvia jaa. 

Sen sijaan kerron tuosta meidän lähilankakaupasta. Se oli ensimmäinen varsinainen sosiaalinen ympäristö, mihin pääsin ja missä keskustelu oli muutakin kuin vain "Hey how are you" tyyppistä small talkia. Lankakaupan nimi on Knitting in the Loop, ilmeisesti ainoa varsinainen lankakauppa loopin sisällä. (Kurkkaa Houstonin kartta, "loop" selvinnee siitä. )

KitL on ihana, viime vuosisadan alkukymmenien taloon majoittunut kauppa. Valitettavasti tähän hätään ei ole kuvia, mutta netistä niitäkin varmasti löytyy jos kiinnostaa :) Maanantai-iltojen Sit&Knit -hetkissä on ollut vaihtelevasti ihmisiä, ja juttu on kulkenut neulonnasta ihmediettien kautta Louisianan ruokiin. Ja tietysti kulttuurivaihtoon seka Texasin hyvin lämpöisiin säihin. 

Lankaa en vielä täältä ole hamstrannut, mutta onnistuin unohtamaan Suomeen esim. neulat ja silmukkamerkit. Onneksi apu oli lähellä, ja sain kyseiset tarvikkeet nopeasti käyttöön. 


Silmukkamerkeistä oli tarjolla vain tällaisia renkaita eri koissa. Tässä käyttäessäni niitä olen todennut, että nämähän ovat yksinkertaisesti parempia, kuin mitkään roikkuvat härpäkkeet. Jäljempänä mainitut tosiaan kyllä ovat kauniimpia, siitä ei pääse mihinkään. 


Olen käyttänyt myös halvempien postikulujen mahdollisuutta hyväksi. Viimeisin tilaus oli Inspiknittyn blocking wires. Blokkausvaijerit? Mitähän nämä on suomeksi? Kuitenkin, kätevä ostos, ja käytössä vähän parempi blokkauslopputulos kuin pelkkien nuppineulojen kanssa. 

Tähän lopuksi laitan vielä nyt puikoilla olevasta Still light tunikasta kuvan.




Yritän päivitellä kuulumisia täältä vielä, jos aika antaa myöden.