perjantai 30. marraskuuta 2012

Ohje neulottuun reunapitsiin

Tämä reunapitsin ohje on käännetty suomeksi ja hiukan muokattu Judy Gibsonin ohjeesta.

Etsitkö reunapitsiä tasona neulotun tossun reunaan, villapaidan alareunaan tai hihoihin tai ihan mihin tahansa muualle? Saatoit löytää etsimäsi.

Neulottu simpukkareunapitsi

Huomaa, että pitsi levenee loppua kohti. Tämä ei siis sovellu sellaisiin paikkoihin, jossa pitsin pitää tasan tarkkaan myödätä muun neuleen kokoa.

Ohje (ks. myös alla oleva kuva): 
1. neulo oikein 9 jaollisella + 1 määrällä silmukoita (voit kaventaa tai lisätä silmukoita sopimaan työhösi)
2. 3 o, 2 o yhteen, lk, *ylivetokavennus, 5o, 2 o yhteen, langankierto*, ylivetokavennus, 3 o
3. neulo nurin, paitsi jokaiseen langankiertoon (1 n, 1 o)
4. 2 o, 2 o yhteen, 2 x (lk, 1 o), lk, *ylivetokavennus, 3 o, 2 o yhteen, 2 x (lk, 1 o), lk* ylivetokavennus, 2 o
5. nurin
6. *1 o, 2 o yhteen, 5 x (lk, 1 o), lk, ylivetokavennus*, 1 o
7. * 3 n, 11 o*
8. *nosta silmukka neulomatta, 2 o yhteen, vedä nostettu silmukka neulotun yli, lk, 11 o, lk
9. päättele silmukat löyhästi

ylivetokavennus = nosta 1 s neulomatta, neulo 1 s oikein, vedä nostettu s neulotun yli
Klikkaa kuvaa nähdäksesi kuvan suurempana.
Lisään kuvan valmiista reunapitsistä vielä myöhemmin :)

torstai 29. marraskuuta 2012

Toiset maatuskalapaset

Saman pariskunnan, jonka miehelle tein pääkallolapaset, naisosapuolelle tein tilatut maatuskalapaset. Ohje oli sama, kuin edellisissä maatuskalapasissa, jotka tein. (Eli Niina Mannbergin Maatuskat) Väreistä tilaaja (itseasiassa toinen kaasoni) valitsi pohjalle "luonnonharmaan" ja kuvioväri oli sitten vaaleanpunaista. Harmaa oli Seiskaveikkaa, vaaleanpunainen Nallea. Yllättävän hyvin tässä(kin) toimivat nuo kaksi eripaksuista lankaa.


Väriyhdistelmä on yllättävän kiva. (Itse olin hyvin skeptinen alkuun siitä, miltä lapaspari tulisi näyttämään.. Nyt on myönnettävä tuo pelko turhaksi.) Kääräisin nauhalla nämäkin lapaset paketiksi, tein samoin mainituille pääkallolapasille, vaikken kuvaa tietenkään siitä muistanut ottaa. Pesuohjeet raapustelin tuohon nauhaan, mikä tosin ei näy tästä kuvasta.


keskiviikko 28. marraskuuta 2012

Kaksipuoleinen palmikko

Meidän (huimat kaksi) tiskirättiä tuntuu olevan turhan vähän. Haluaisin enemmän vaihtelua. Ja kun sain äitiltä kerän vaaleanvihreää (juuri sopiva väri meidän keittiöön!) Novita Bambua, pitihän siitä tehdä tiskirätti.

Uusimmassa Modassa oli ohje kaksipuoleiseen tiskirättiin. Pienen sähellyksen jälkeen sain oikean määrän silmukoita puikolle, ja tajusin katsoa muutenkin ohjeita, ja valmistahan siitä lopulta tuli:





Tykkään tuosta palmikosta kaksipuoleisena. Tein täysin ohjeen mukaan, ja kyllä sinne loppuun olisi vielä voinut yhden palmikon tehdä, eikä tuolla tavalla jättää sitä auki. No, seuraavalla kerralla sitten. Tykkään kyllä palmikoista TODELLA, joten sillä tavalla tämä ohje osui juuri nappiin.

tiistai 27. marraskuuta 2012

Virkatut & huovutetut tossut

Jälleen yksi joululahja saatu valmiiksi. Joulukiireahdistus vähenee!

Kerä++ harmaata Novitan Liinu-huopasta, 8mm virkkuukoukku ja minä vietimme hetken aikaa keskenämme. Lopputulos oli valtavan suuret tossut. Lankaa piti ohjeen mukaan mennä yksi kerä, mutta itselläni tähän meni ainakin enemmän. Jouduin hakemaan lisää lankaa, ja toinen kerä olikin sitten eri värierästä. Onneksi väreillä ei mitään eroa näyttänyt olevan.

Tossun koko ennen huovutusta verrattuna omaan koon 38 jalkaani.
Pesukone tuli ystävällisesti sitten avuksi, kun tossut olivat näin suuret. 60 asteen ohjelma, vähän pyykinpesuainetta, tossut ja iso pyyhe koneeseen ja menoksi. Kun pesut oli pesty, kaivoin koneesta kaksi pienenpieneksi kutistunutta tossua ja säikähdin, että mitkäs lasten tossut näistä tuli. Pienellä venyttelyllä tossuista tuli kuin tulikin omiin jalkoihini sopivat. Venytin niitä omiin jalkoihini (kosteina) ängettynä ja vielä niin, että siellä oli yksi ylimääräinen sukka rytättynä tossun etuosaan ja oma jalkani molemmat kyydissä.

Toisen tossun reuna jäi vähän kireäksi, eikä millään venyttämisellä tuntunut sen löysemmäksi venyvän. Yritin käsitellä sitä pienellä saksien nipsaisulla.

Nämä virkatut ja huovutetut tossut pääsevät mummille menevään lahjapakettiin. Toivoisin, että voisin antaa samassa paketissa terveyttä ja jaksamista ja ymmäryksen joulun todellisesta sanomasta.

Nyt sopii! Tossut huovutuksen jälkeen.

Opin jotain uutta: pesukonehuovutuksen. Toimii ja on ihan hauskaa.


keskiviikko 21. marraskuuta 2012

Epäonnistuneen epäonnistunutta

 Halusin tehdä äidille joululahjaksi tämän Rowanin huivin. En kuitenkaan raaskinut ostaa lankoja (hinnaksi olisi tullut n. 50€, vaikka Felted Tweed onkin alennuksessa tässä kuussa). Siispä valitsin Cascade 220 -langan punaisena ja oranssinruskeana. Mielestäni väriyhdistelmä ei kuitenkaan ole kiva tällaisena Punaista on jotenkin liikaa - ehkä värit olisi pitänyt sommitella toisin päin. En tiedä, pitäisikö tämä työn alku purkaa, vai tehdä vaan..? Ja jos päädyn purkamaan työn, mitä teen kahdella kerällä + kahdella vyyhdillä tätä lankaa? Ostaisinko sitten kuitenkin sitä Felted Tweediä...? Vaihdanko huivimallia...? Vaikeita päätöksiä, joten olen hylännyt huivityön toistaiseksi.

Väärä värivalinta?
Niin, ja se lankavyyhti tosiaan kannattaa keriä ennen kuin siitä alkaa tehdä mitään.

Lankasotku. Setvimiseen meni tuntikausia, tässä ollaan jo melko loppupuolella.

Neljäs kerta toden sanoo, ainakin briossineuleen aloituksessa... Briossineuleen ohjeen seuraaminen ei ollutkaan kovin yksinkertaista. Jouduin tekemään omia variaatioita ohjeeseen (neulon silmukat takareunasta oikein, vaikka käsketään neuloa oikein jne.), jotta sain neuleesta jotain edes vähän sinne päin. Ei kovin kivaa. Katsotaan, tuleeko tästä lopulta huivia vai ei.

Briossihuivin (vihdoin kai onnistunut) alku.

Kaiken kukkuraksi yksistä vauvantossuista todennäköisesti loppuu valkoinen Novitan Nalle-lanka kesken ja lisäksi tein niistä jo nyt vähän eripariset, kun toiseen tein päällistä 17 silmukalla ja toiseen 11 silmukalla. Älysin sentään aloittaa kummankin tossun eri päistä lankakerää, jotta saisin edes alut samanvärisellä langalla.

Ei nyt ihan ole mennyt niinkuin Strömsössä.

maanantai 19. marraskuuta 2012

Minatran messuretki

Minäkin kävin kädentaitomessuilla pirkkahallissa lauantaina. Kuten aika moni muukin. Aamuyhdeksältä ihmismäärä oli siedettävä, mutta muutaman tunnin kävelyn jälkeen lauantaipäivän tungos oli käsinkosketeltava ja olkapäihin törmättävä.

Kaikenlaisia ideoita olisi tietysti ollut niin paljon, että tuskin niistä kovin montaa muistaa näin jälkikäteen. Samoin todella monta kojua sai aikaan ihastuksensekaisia hihkaisuja. Olin pääasiassa etsimässä lankoja joululahjoihin, erityisesti Kauhavan kangasaitan pellavanarua ja sen sellaista. Niitä ei messuilla ollut mukana, mutta sai tilata ilman tilauskuluja kotiin. Viikon päästä postiluukkuun pitäisi kolahtaa sitten lankatoimitus.

Mukaan lähti kyllä muuten sitten kaikenlaista: lankoja, tunisialainen kaksipäinen koukkuamiskoukku, koruja, silmukkamerkkejä, kortteja ja yksi salaperäinen pakkaus tuolla alla olevan kuvan takanurkassa. Se on joululahja, jota en uskalla täällä paljastaa!
Kädentaidot 2012 -messuilta mukaan tarttuneita ostoksia.

Succaplokin silmukkamerkkejä ja kaupan päälle saatu avaimenperäviivotin.

titiMadamin kaulakoru, kultaväristä peiliä, siro peura.

Heräteostoksena Mariel Designin värikynäkorvikset.

"Kuha - Kuhan pyysin." -tekstillä varustettu herkullinen kortti Kalaparkilta.
Ja vielä muutama lähikuva mukaan tarttuneista langoista, joista kummastakin ostin tummanharmaan ja mustan. Miehille pitää olla näitä neutraaleja ja tummia värejä kai yleensä. 

On se aina käymisen arvoinen tapahtuma. Ja rahanmeno on taattua. Olen erityisen tyytyväinen siitä, että löysin 1) lankoja, joita tarvitsen joululahjoihin, 2) Succaplokin söpöjä silmukkamerkkejä, joita en olisi raaskinut netistä tilata ja 3) viime vuonna ostamatta jääneen titiMadamin kaulakorun. Kiva päivä, hyviä ostoksia, mutta kyllä jalkoja nyt vähän väsyttää!

sunnuntai 18. marraskuuta 2012

Villahousut

Tilaustyöt jatkuvat. Ystäväpariskunta, joilla on vajaa kaksivuotias tyttö, pyysivät villahousuja kyseiselle tyllerölle. Minähän sitten kaivelin erilaisia ohjeita, ja lopulta päädyin DROPSin sivuille.

Ohjeena käytin kyseisiltä sivuilta löytyvää housuohjetta, ja lankana oli ihan Novitan 7 veljestä. Tyttömäistä väritystä haettiin, ja vaaleanpunainen valikoitui pääväriksi. Lisänä punaista ja luonnonvalkoista. Lanka ei tietenkään, ei missään nimessä, loppunut missään vaiheessa kesken, ei vaaleanpunainen eikä tummanpunainen. Ei! (Okei, se loppui. Molemmat kerät. Tummempi oli jäännettä jonkin projektin jäljiltä.) 


 Koska halusin jotain muutakin kuin vain yksiväriset housut, lisäilin nuo punaiset raidat, ja sitten tuon tähden. Se ei ihan onnistunut niinkuin olisin halunnut.


No, seuraavalla kerralla tiedän paremmin. Niin langan riittävyyden kuin muidenkin detaljien kohdalla.. Jännitettäväksi jää myös se, ovatko lahkeet tarpeeksi pitkät. Mitat, jotka sain, olivat ihan epäsuhtaiset, tytön jalat ovat vissiin ns. luonnottoman pitkät. Epäilen mittausvirhettä. Mutta pian se selviää, kunhan saan toimitettua nämä uudelle omistajalleen :)

lauantai 17. marraskuuta 2012

Kädentaitomessut 2012

Sinne piti päästä. Kaiken sen ruuhkan keskelle.. Matkasin tuonne Tampereen Messu- ja Urheilukeskukseen siis eilen perjantaina kello kymmeneksi. Missattuani kaksi suoraan oven eteen menevää bussia niiden ollessa täynnä, päätin hypätä bussiin, joka meni suhteellisen läheltä. Pienellä onnella hyppäsin juuri oikealla pysäkillä pois ja pääsin puolen kilometrin päähän hallista - ja ihan ruuhkattomassa bussissa.

Kierrellessä meni parisen tuntia (piti ajoittaa itsensä vielä luennollekkin), mutta kyllä siinäkin ajassa jotain ehti tarttua mukaan. Löysin jotain mikä miellyttää myös miestä:

 
 
Tykkään tällaisista vähän hassuistakin korviksista, ja mies on monesti ilmaissut pitävänsä siitä että pidän moisia. Mutta aivan ihanat jouluiset korvikset! Näitä, ja muita herkkukorviksia oli useammallakin messuosastolla. Nämä siis lähtivät mukaan Herkkusuun korujen osastolta.



Olen lukenut monesta blogista näistä washi-teipeistä.  Bongasin Teippitarhan olevan myös messuilla, ja pakkohan sieltä oli kokeeksi jotain ostaa. Tuo pilkullinen teippi näyttää pienemmältä, koska teippailin jo hyllykön reunoja sillä. Kivan näköinen :)



Toinen, mitä olin ehdottomasti menossa hakemaan messuilta, oli Succaplokin tuotteet. Tämä kuva nyt jäi vähän pienehköksi, eikä siitä näy kunnolla ostoksiani, mutta kerrottakoon että mukaan lähti silmukkamerkkejä sekä "Knitting is not a crime"-nappi. Jonnekkin sen vielä isken :) Lisäksi sain lahjana tuollaisen 5cm mitan, joka menee vaikkapa avaimenperään.

Taustana näille toimii Novitan lehti, jonka sain mukaan messuilta. Ilmaiseksi. Paikasta jossa ohjeistuksena luki "1/hlö". Ja minä otin vain yhden vaikka ihmiset ympärillä hamstrasivat kaikkia jaossa olevia lehtiä ainakin yhden kappaleen. (Kai ymmärsin oikein, että tuo tarkoitti kaikista lehdistä yksi..?) Olen sen verran sääntöfriikki että vaikka tuollaista ei kontrolloida sillä, että joku vahtisi ihmisiä, niin siinä lukee ETTÄ YKSI PER HENKILÖ.

Ugh.

torstai 15. marraskuuta 2012

Vauvalle tossukat

Mitä eroa on tossuilla ja sukilla? Päätin nimetä nämä tossukoiksi, koska ne mielestäni näyttävät kuitenkin huomattavan paljon sukilta, vaikka kai ohjeen mukaan olivatkin tossut.


Ohjeena käytin Suuri käsityö 10/2012 -lehden ohjetta vauvan pitsireunaisiin tossuihin. Lankana mukavan joulunpunaista Kotikulta Sukkalankaa, jota jäi yli ruususukista.

Nämä menevät joulupakettiin eräälle perheelle, joiden pienen prinsessan pitäisi syntyä joulun tienoolla. Joululahjapaniikki iski päälle tuossa jokunen päivä sitten ja sitten paniikissani nämä tikuttelin valmiiksi. Paksuhkosta langasta tehtynä nämä ovat sellainen yhden yön projekti, että olisi varmaan vielä aatonaattona ehtinyt tehdä. Itse en kuitenkaan näitä kovin paljon yöaikaan tehnyt, lähinnä yhtenä iltana ja seuraavana aamuna.

Edit: Lisää kuvia. Parempia kuvia.

keskiviikko 14. marraskuuta 2012

Silmukkamerkkejä

Askartelin tässä aikani kuluksi (ja paetakseni erästä opiskeluhommaa). Kävin kotireissulla paikallisessa askarteluliikkeessä, ja mukaan tarttui kaikennäköistä pientä kivaa. Minulla ei ole ollut kunnollisia silmukkamerkkejä (kai tämä nyt on oikea termi juuri näille, perässä seuraa kuva) ja nyt sitten sain aikaiseksi tehdä muutaman.






Ostin nuo tähden ja käden (jossa lukee muuten "hand made") sekä nuo isommat renkaat, joilla puikkoihin saa tuon kyseisen merkin. Kaivelin pienempiä renkaita sekä korupiikin ja hieman helmiä, ja pienen hetken näpertelyn jälkeen tulos oli tällainen. Olen ihan tyytyväinen.

tiistai 13. marraskuuta 2012

Lankakauppoja ja Moda

Perjantaisesta reissusta kaupunkiin tuli yllättäen hyvin käsityöpainotteinen.

Kävin pitkästä aikaa Lankamaailmassa. Koska olin pihi ja yritin päästä samalla bussimaksulla takaisin keskustaan, en kerennyt sen enempää katselemaan tuotteita, mitä nyt nopean kierroksen. Totesin että pitäisi taas keksi joku sellainen projekti johon saisi oikein etsiä lankoja. (Tai tehdä vaikka ensin nuo keskeneräiset valmiiksi) Reissun pääasiallinen syy oli siis äidille lankojen nouto.

Tämän jälkeen menin kirjastoon. Tätäkin reissua olin lykännyt jo jonkin aikaa, puhtaasti siitä syystä että olen ollut kipeänä. Piti käydä hakemassa yksi kurssikirja, jota ei jostain ihmesyystä yliopiston kirjastossa ole. ..Eksyin kuitenkin tämän jälkeen katselemaan jotain luettavaa, ja vihdoin paikalla oli "Lankakaupan talvi". Olen tätä kirjaa en-niin-aktiivisesti katsellut aina kirjastosta, ja nyt vihdoin sain sen.

Viimeinen etappini oli Anttila. Päädyin lehtihyllylle, ja jotenkin lähes automaattisesti, nähtyäni Modan tarjouksen 10€ kaksi lehteä, nappasin paketin mukaan ja kävelin kassalle. Nyt on sitten mistä katsella. Noista lehdistä löytyi ihan toteuttamiskelpoisia ideoita, joten ehkäpä niitä nähdään tässä piakkoin tämänkin blogin sivuilla :)

En saanut enää äidille vietyjä ostoksia enää samaan kuvaan, ne on toimitettu jo, ja olin laiska kuvaaja :)

lauantai 10. marraskuuta 2012

Ruusuilla tanssimista

...eli kirjoneuleiset ruususukat anopille joululahjaksi.


Ohje Suuri Käsityö 10/2012, Suomen sukkamestari -kisan voittajasukat. Romanttinen tyyli ja kivat värit valloittivat heti ja pitihän niitä sitten alkaa vääntää. Lankana Kotikulta Sukkalanka (kun en raaskinut ostaa neljää kerää seiskaveikkaa, vaikka kai nekin loput johonkin ois kulunut).
Kun anoppi näki nämä (piti alun perin tehdä nämä siis itselleni), oli ihastus suunnaton ja sitten joulupukki päätti, että sukat totta tosiaan pääsevätkin jouluksi pakettiin ja anopille. Sukkien värikin on jotenkin jouluinen.
Mielestäni sukkien malli ja yksityiskohdat on aikalailla loppuun asti mietitty. Kantapäähän olisin ehkä halunnut pitää tuon valkoraitaisen linjan, että jos teen näitä vielä uudestaan, taidan kokeilla sitä. Taisin vähän ihastua tuohon pohjan kirjoneuleraitaan - ehkä jotain vastaavaa nähdään vielä tulevaisuudessa jossain työssä, joka tosiaan tulisi minulle itselleni.

Suomen kylmä talvi tulee (toivottavasti lumineen), tanssikaa siis villasukissanne pitääksenne kylmän loitolla varpaista ja mielistä!

torstai 8. marraskuuta 2012

Tuliaisia (itselleni) Lontoosta


En voinut olla ostamatta näitä ihanuuksia syyslomalla Victoria & Albert -museosta Lontoosta.


Matkaan tarttui 5£ maksanut pitsivetoketju ja 1,75£ arvoinen savinen sydännappi kukkakuviolla. Olivathan nuo aika kalliita, mutta koska museoon pääsi ilmaiseksi, kannatti ostaa senkin edestä museon myymälästä tavaraa!

Katsotaan nyt sitten, mihin käsitöihin hörhelöherkkuvetoketju ja ihkuraksuromanttinen nappi päätyvät.

maanantai 5. marraskuuta 2012

Syyspipo mallia Muita ihania

Ensimmäistä kertaa pitkään aikaan olen joutunut jotain purkamaan saatuani sen valmiiksi. Nimittäin tämä ihana pipomalli ei mahtunut päähäni ilman pientä soveltamista. (Okei, se olisi mahtunut mutta jotenkin kummasti sain kirjoneuleen niin kireälle ensimmäisessä versiossa, että ei ollut mitään mahdollisuuksia ottaa käyttöön.)

Mallissahan oli siis kyse tästä Muita ihania -blogin superhelposta syyspiposta. Väkersin sitä viime viikonloppuna, ja sain vihdoin luennolla valmiiksi maanantaina tupsua myöden.


Pipo edestäpäin.

Lankana käytin Dropsin Nepalia, ajatuksena tuossa värityksessä oli syksy - olen tänä vuonna katsellut, kuinka punertuvan ja kellertyvän lehdistön seassa näkyy kivasti vihreää, siksi halusin sitä tupsuun. Lisäksi ruskea on vain minun värini, ja syksyn väri.

Jouduin hieman muokkaamaan tuota ohjetta lisäämällä silmukoita 8kpl ja tällä leventäen piparireunaa. Puikot olivat 5 uudet, noudetut, ärsyttävän kilisevät Novitan sukkapuikot.

Kuva, josta saa paremman käsityksen pipon värityksestä ja kuvioinnista.

sunnuntai 4. marraskuuta 2012

Pääkallolapaset

Vihdoin valmista. (Ja kuvattua) Kaveri tilasi pääkallolapaset, ja minä lupasin neuloa. Ohjeena Novitan Pääkallolapasista otettu kuvio ja muuten peruslapasten ohjeella toteutettu neule. Lankana ihan perus 7-veikka.






Mies suostui kuvausrekvisiitaksi, ja tällaiset niistä tulivat. Kämmenosa on vuoroin silmukka mustaa, silmukka valkoista ja seuraavalla kerroksella päinvastoin. Hiukkasen näkyy tuosta peukalokiilasta kuviointia (en tosiaan muistanut että kiila tulee noin paljon näkyviin.) Itse pääkallokuvio näyttää vähän hassulta, mutta luonnossa se on mielestäni parempi.

(Lyhyt pikapäivitys johtuu täysin siitä, että meidän sohvalla jännätään kuinka Kimille käy, jännät paikat formulassa :)